Otomatik Sulama

Otomatik Sulama

Otomatik sulama sistemleri ile işlerimiz artık çok hızlı ve kolay. Bahçelerin, parkların ve tüm açık alanların sulanmasında eski sistemler; çeşmelere takılan borularla uygulanan manuel sistemlerdi. İlerleyen teknoloji kapsamında üretilen yeni mekanizmalarla bu iş için artık daha profesyonel sistemler mevcut. Tabi ki sistem öncesinde zemin kontrolü, doğru çimlendirme, ağaç ve bitki bakımı gibi unsurlar da göz ardı edilmemelidir. Bahçenizin sulanması kadar; gübreleme, ağaç budama, bitki bakımı gibi ek hizmetler de önemlidir. Tüm bu aşamalarda BASKI BETON PEYZAJ en doğru hizmeti vermek için iş başında… Tüm uygulamalarımızın ortak amacı; en ekonomik ve en kaliteli hizmetin doğru tercihlerle bahçenize uygulanmasıdır.

Bir mekanın otomatik olarak sulanmasına imkan veren bu otomatik sulama sistemleri; manuel bir dokunuşa ihtiyaç duymadan, bahçenizi belirli periyotlarda sulamanıza yardımcı olan cihazların kullanımıyla meydana getirilir. Buradaki amaç; sistemin işleme otomatik olarak başlaması ve süreç boyunca gerekli adımları otomatik olarak yerine getirmesidir. Ayrıca sistemin getirilerinden biri de en az su sarfiyatını ve en az insan gücünü kullanmaya olanak tanımasıdır. Sistem içinde zamanlayıcı olarak işlev gören bir mekanizma bulunmaktadır. Bu mekanizma sayesinde sulama işleminin ne zaman başlayacağı ve ne kadar süre sonra sona ereceği baştan belirlenmiş olur. Sulama süresini belirleyen zamanlayıcı mekanizmaları iki farklı tipte karşımıza çıkmaktadır:

  • Pilli Zamanlayıcılar
  • Elektrikli Zamanlayıcılar

Bu mekanizmada, elektrikli vanaya gönderilen sinyal sayesinde işlem gerçekleştirilmiş olur. Elektrikli vana aynı zamanda sıvı akışını kontrol etmekte de faydalı bir alettir.

Otomatik Sulama Sistemleri Nerelerde Uygulanır?

Bu sistemle çimlendirilmiş alanlar ve bitki yetiştirilen bölgeler çok pratik bir şekilde sulanmaktadır. Yeşil alanların ve bitki topluluklarının süreklilik gösteren bir bakım seansına ihtiyaç duyduğu yadsınamaz bir gerçek. Bu bakım seansının en önemli kısmı da sulama işlemi oluşturmaktadır. Hemen hemen her türlü açık alana uygulanabilen otomatik sulama mekanizmalarının genel olarak en çok uygulanma alanları aşağıdaki gibidir:

  • Villa / Ev / Hane bahçeleri
  • Site bahçeleri
  • Belediye Park ve Bahçeleri
  • Fabrika Alanları
  • Tarlalar
  • Kamusal Alanlar
  • Spor Tesisleri

Tüm bu mekanlar ve çok daha fazlasında rahatlıkla uygulanabilecek sistem sayesinde, ince hesaplanmış bir sulama işlemi gerçekleştirilecektir.

Otomatik Sulama Sistemlerinde Kullanılan Malzemeler

Sistemin işleyiş sürecinde kullanılacak ana malzemelerden biri borudur. Çimlik alanların sulanmasında ise sprey başlıklar çokça kullanılmaktadır. Damla sulama sistemi tercih edilecekse özel damlama boruları, sistemin ana unsurlarını oluştururlar. Suyun miktarını kontrol etmekte yararlanacağımız selenoid vanalar, zamanlayıcılar ve sulama sensörleri otomatik sulama sistemlerinde kullanılan diğer malzemelerdir.

Sprey fıskiyeler suyun püskürtülmesi yoluyla çimlik alanların eşit şekilde sulanmasına olanak tanımaktadırlar. Sprey fıskiyelerin diğer bir çeşidi ise; rotor sprey fıskiyelerdir. Bu türlerde açı ve atış ayarı yapılmasını sağlayan bir anahtar mevcuttur. Otomatik sulama sistemlerinin arka planda kullanılan, açma – kapama gibi ayarların kumanda edildiği bölümü ise vanalardır. Vanalar genel olarak iki gruba ayrılırlar.

  • Pilli vanalar
  • Elektrikli vanalar

Otomatik sulama sisteminde kullanılan vanalara selenoid vana denilmektedir. Selenoid vanayı oluşturan kısımlar şu şekildedir;

  • Bobin – Soket
  • Kovan – Çekirdek
  • Gövde – Kapak
  • Sızdırmazlık Elemanı

Tüm bu bölümler, birbirleriyle senkronize bir şekilde çalışırlar. Hepsi, sistemin tamamlayıcı elemanlarıdır. Gövde – kapak ve sızdırmazlık elemanları; suyun tüm ayarlarının yapıldığı kısımdır. Tamamen birbirleriyle uyum içinde çalışmaları gerekmektedir. Selenoid vanalar da 2 farklı başlıkta karşımıza çıkmaktadır.

  • Direk Çekmeli Selenoid Vanalar
  • Pilot Kontrollü Selenoid Vanalar

Otomatik sulama sisteminin en önemli özelliklerinden biri de; zaman ayarlayıcı elemanların kullanımıdır. Zaman ayarlayıcılar da pilli ve elektrikli olarak iki grupta toplanırlar. Ayarlanan zamanlarda, hangi bölgelere su akışının gerçekleştirileceğini otomatik olarak belirleyen bu ayarlayıcılar sayesinde, siz bahçenizde yokken bile devreye girerek sulama görevini yerine getirirler. İsteğe bağlı olarak, sisteme eklenebilecek diğer bir malzeme ise gerektiğinde sulama işlemini erteleyebilme özelliği taşıyan sensörlerdir. Genellikle yağmurlu havalarda su akışını keserek, gereksiz sulama yapılmasını engelleyen sensörler; sistemin ana elemanlarından olmasa da ihtiyaç duyulabilecek bir ek eleman olarak nitelendirilebilir.

Otomatik Sulama Sistemleri Kurulumu

Uygulamanın kullanılacağı bahçe ve alanlar NK PEYZAJ bünyesindeki uzman ekip tarafından incelenir. Gerekli eksikler tamamlanarak sistemin projesi hazırlanır. Burada önemli olan, hangi tip sistemin bahçenize en uygun sistem olacağının belirlenmesidir. Bunu belirleyen faktörler ise bahçenizin ölçüleri, çimlendirilmiş alanların varlığı, bitki ve ağaç toplulukları olarak sıralanabilir. Tüm detaylar belirlendikten sonra, sistemin ana unsurlarından olan vana ve boruların montajı yapılır. Montajın yüzeysel ya da zemin altı olup olmaması yine kullanılacak sisteme ve uygulanacak alanın özelliklerine göre değişebilmektedir. Sistemin sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için kullanım koşulları müşteriye anlatılır ve periyodik bakım hizmeti sayesinde uzun ömürlü olması sağlanır.

BASKI BETON PEYZAJ bahçenizin ihtiyacı olan tüm hizmetleri, profesyonel bir ekip tarafından gerçekleştirmektedir. Sürecin baştan-sona takibinde olarak, montaj sonrasında da bakım hizmetini görmektedir. Otomatik sulama sistemlerinin kurulumunda kaliteli ekipmanlar kullanılmakta ve usta eller yardımıyla bahçenize montaj işlemi yapılmaktadır. Evinizin bir bölümü olarak gördüğünüz bahçelerinizi, işinin ehli ekibimize bırakarak en güvenilir ve doğru tercihi yapmış olacaksınız.

BASKI BETON Peyzaj bünyesinde bulunan peyzaj mühendisleri ve çevre mühendisleri, sulama sisteminin kurulacağı alanın gereksinimlerini belirleyerek otomatik sulama sistemini projelendirmekte ve uygulamaktadır.

× Whatsapp
Tıkla Ara